Na alle nattigheid is er Auxerre
Door: Cees
Blijf op de hoogte en volg Cees
09 April 2008 | Frankrijk, Auxerre
Je kunt wel merken dat dit gebied (schijnt nog steeds Ardennen te heten) redelijk uitgedund is. Huizen worden niet of nauwelijks onderhouden, een schilder kennen ze niet, lekkende goten daar zet je gewoon een pan onder of je doet er niets aan. Mos op de daken, hoezo? Toch niemand last van. Leem uit de muur, kwestie van een plank ervoor en dan regent het niet binnen.
Vorige week woensdag in Brienne le Chateau geweest. Een gehucht waar Napoleon 5 jaar op de militaire academie heeft gezeten. Vervolgens doorgegaan naar Parijs en van daaruit begonnen aan zijn carriere. In de slag bij Brienne heeft Napoleon het kasteel van Brienne gebruikt als hoofdkwartier, en tijdens zijn Helena tijdperk heeft hij 100.000 dukaten overgemaakt om het kasteel te blijven onderhouden. Nou het halve dorp werkt er nu nog aan. Museum waar je allerlei bezienswaardigheden kunt bekijken: de wc-bril van het toilet van indertijd, de restanten zeep, het keukengerei waarmee de legionaires indertijd aten etc. Kortom gewoon troep van de bovenste plank, maar als je je niets verbeeldt dan is het ook niks. 3 dames van de informatie vliegen overeind als ik binnenkom. Kun je je ook voorstellen, in het groen, zwarte muts op, 2 meter en dan die grote blauwe zak achterop. De hulk maar dan in mini uitvoering. Dames lopen als kippen zonder kop en begint er een te roepen: "Monsieur voullez vous un tampon?" Ik voelen aan mijn gezicht waar al dat bloed zit, maar niets te bekennen. Dan begin ik te twijfelen aan mijn frans. Het is toch "avez vous", als ze van mij een tampon willen hebben? Blijft een tijdje op neer gaan en vervolgens zeg ik maar ja. Blijkt zo'n tampon een stempel te zijn. Jezus, ja dat hoort ook nog bij deze tocht. Stempeltjes sparen. Na 10 stuks krijg je een poezie plaatje en een bank vooruit? Mooie Napoleon stempel, heb hem maar in mijn dagboek laten zetten. Krijg er meteen een envelop bij van 1984 (het jaar waarin het 200 jaar geleden was dat Napoleon, slaagde en vertrok van de academie). Kun je nagaan hoeveel van die enveloppen dat ze toen hebben laten maken, dat ze ze nu nog weg geven!!
Het weer is ook zo heel apart. 's Morgens beginnen met dikke soepmist zodat je de bossen niet in kunt, lopen langs de weg met de ledjes van Suus, bijna vriespunt en dan rond 11:30 wordt het een schitterende dag. Korte broek en zonnebril hele dag op. Vrijdag 4-4 was zo'n dag. Dag kon uberhaupt niet kapot. Beetje duur "Bed and Breakfirst" maar ze vroegen of ik ook 's avonds mee wilde eten. Er werd gewaarschuwd er is geen restaurant en het eerst volgende zit op 15 kilometer. Weinig keuze heb je dan. Ze rekende maar 10 euro voor het diner, nou een jour de plate kost dat ook excl. drank, dus doe maar. Nou dat heb ik geweten. Er waren nog twee echtparen in de kost, die waren er al wat langer. Om 19:30 begon het diner met eerst voorafjes. Zelfgemaakte toastjes met eigen gerookte ham en vissalade. Heerlijk! Uiteraard eigen gestookte pruimenwijn. Iets betere kwaliteit dan die van mij eerlijk is eerlijk.
Daarna paté, met uiteraard de juiste wijn, toen varkenshaas met italiaanse deegkussentjes, kaasplankje, toetje en daarna koffie of thee. Alles voorzien van eigen gebakken brood in overvloed en keuze. Daarnaast uiteraard overal een andere drank bij, afgesloten met een likeur uit jaren '80. Ik sprak steeds slechter frans, verstond ook steeds minder, zag de mensen verder weg staan maar het was wel goddelijk! Om 22:00 ging ik naar boven. Ook van haar kreeg ik een tampon bij vertrek. Ik heb dus een heerlijk adres om lekker te eten, te slapen en te wandelen.
Zaterdag voor het eerst andere pelgrims ontmoet in het hotel waar ik verblijf. Is wel een ervaring als je al ruim twee weken in je eentje ronddobbert. De stilte doet ongelooflijk veel met je. De overgang tussen voet- en scheenbeen begint wat op te spelen. Besluit maar wat extra rust in te bouwen, blijkbaar doet het tempo, de hoeveelheid kilometers en de op-en neergaan langs hellingen toch wel wat met je spieren. Stom alleen dat het m'n rechtse is.
Op zondag 6 april is het hele dorp (Bar-sur-Seine) in rep en roer. Een paar vandalen hebben op het plein van de republic alle (8!!) bloembakken vakkundig ontdaan van de tulpenbollen. Het hele zooitje ligt op straat. Iedereen komt kijken, spreekt ach en wee, kijkt ff in de bakken of ze ook echt leeg zijn en gaat over tot de orde van de dag. De zooi opruimen dat is voor een ander uiteraard. Komt de gemeente maandagochtend doen. Doordat ik zo'n last had van m'n pootje heb ik de hele zondag maar een beetje Formule 1 zitten kijken in Bagrein.
Bij vertrek op maandag lijkt het wel weer Pasen. Overal sneeuw en een temperatuur van -5 bij vertrek. Ik ga maar niet eerst 120 meter stijgen mbv trapjes. Voor ik er erg in heb, flikker ik zo naar beneden. Was eerst slapen een probleem, nu wordt eten ook een probleem. Geen boulanger, geen supermarchee of wat dan ook. Dan maar gewoon de stoute schoenen aan trekken, aanbellen of aankloppen en vragen: Mme j'ai een question, C'est possible pour vous pour fabrique een tasse caffe ou chocolade? En het moet gek gaan wil je niet of een heel vers baquette of een hele kan verse koffie krijgen. Kost je wel gauw een half uur, maar wie heeft er haast? Ik niet.
Afgelopen nacht geslapen in een tuinhuisje van de pastorie in Tonnerre. Ik meen steeds een "God nonder" er voor te horen, maar ik weet alleen niet meer van wie? Pa of opa? Wie het antwoord weet mag het zeggen.
Het was vanochtend zo'n ongelooflijk slecht weer, regen, regen, regen en nog eens regen, recht naar beneden, geen spiertje wind, en alles grauw dat ik de koers van 20 kilometer van vandaag maar heb afgeblazen. Dacht laat ik mezelf eens trakteren op een treinreisje, zo'n ongelooflijke franse sprinter. Naar Auxerre want dat is het eerstvolgende dorp met station waar ik moet zijn. Gaat er twee keer per dag een trein rechtstreeks van Tonnerre naar Auxerre. Die van mij vertrok over 90 minuten. Mooi doe maar. Had ik nog ff tijd om naar de bron van Tonnerre te gaan kijken. Ik weet wel waar het water vandaan komt, gewoon van boven. Bij de bron stond ook een bordje: Santiago nog 2095 kilometer. Toen ik startte was dat nog 2543. We zijn dus een eind opgeschoten maar nog een eind te gaan.
In Auxerre lekker zoeken naar een overnachting. Heb je van 70 euro of meer. De goedkope dienen weer te komen via de kerk en die kosten dan maar weer 15 euro. Mag er maximaal 2 nachten blijven, dus maar eens kijken hoe we dit varkentje gaan wassen. Met een beetje mazzel ben ik einde van de week door mijn eerste boekje heen. Kan ik eerste halve kilo terug sturen naar holland. Iets hier naar toe sturen kan ook, poste restante Nederland <=> Frankrijk duurt ongeveer 5 werkdagen. Heb nog geen adressen en grote plaatsen waar ik terecht ga komen, zal ik volgende keer vermelden, als iemand dan de adressen van de postkantoren kan opsnorren en wil posten, kan alles weer gereged worden.
Tot zover deze aflevering vanuit Frankrijk, het land der dolende pelgrims
09 April 2008 - 17:33
Bas:
Ik lees het al, het gaat goed met je. Lijkt me sterk dat je nog in de Ardennen zit, tenzij er natuurlijk in de Ardennen ook nog een Auxerre ligt, maar dan...
Pas op met je voet. Weet je zeker dat je niet een dag te strak geveterd hebt? Dat levert je dan makkelijk iets van een peesschedeontsteking op en daar is maar 1 remedie tegen...rust!
Als ik het op de satelietfoto's van vandaag goed gezien heb heb je sneeuw in de buurt, althans er is iets wits waarneembaar. Vandaag had je inderdaad puiteweer, gewoon een hele bak water over je heen. De komende dagen wisselvallig. Als ik je "buiig" sms dan betekent dat er meerdere buien kunnen vallen, maar ook de zon kan schijnen. Tot dusver heb je niet veel mazzel met het weer. Kan haast alleen maar beter worden.
Afgelopen zaterdag zijn we met de kids in het Archeon geweest, dagje uit met de pv. Was geslaagd, zeker toen de gladiatorenvechter me na afloop (toen we weer buitenstonden) vroeg of ik startkabels had. Rare jongens...die Romeinen.
Wat wordt je volgende grotere halte?
Succes de komende kilometers.
groeten Bas.
09 April 2008 - 18:34
Yolande En Roel:
Je bent een kanjer!!!! -
10 April 2008 - 12:19
Ger:
Ik ben het eens met Bas; het leest alsof het goed met je gaat. En dat moeten we dan maar geloven, want dat is uiteindelijk toch de basis voor de meeste pelgrims.
De fequentie van de berichtgeving begint nu overeen te komen met mijn verwachting van de plaatselijke infrastructuur. Je broer heeft zich ten onrrechte zorgen gemaakt over een teveel aan berichtgeving. Het werd vanzelf geregeld!
Overigens lijkt het me beter om goed te beseffen dat je nu in Bourgogne zit, want anders ga je voor de verkeerde wijnen.
Het poste restante verhaal roept vragen op: je bent blij straks 500 gram kwijt te zijn en nodigt verder iedere lezer uit om vast wat apart te leggen, zodat het straks opgestuurd kan worden naar een nog door jou op te geven adres. Wordt vast meer dan halve kilo. Wordt waarschijnlijk poste restanten.
Je hebt er nu 20% opzitten, de kans op slecht weer wordt allengs minder, het lopen steeds moeilijker met hoog en laag en pijnlijke voet(en), dus !?!?
Maar je komt er wel, zeker als "er" niet om een uiterlijke, maar om een innerlijke bestemming gaat.
Groeten,
Jos en Ger -
10 April 2008 - 19:31
Rob:
Cees, zorg goed voor je onderstel en neem je rust. De volgende keer dat we samen uit eten gaan zorgen we dat we niet meer hoeven te rijden het lijkt me een ervaring om samen met jou de wereld van een afstand te bekijken.
loop ze. gr.rob -
11 April 2008 - 06:48
Hettie:
Je kunt niet slaan over zoveel kilometers toch....????
Dan volgt hier een verslag van de afgelopen twee dagen in Nederland.
Het was heerlijk zonnig en droog. De kinderen konden zonder jas naar school en buiten spelen. Moeders zat, ook zonder jas, naast een grote zinken teil(tijdelijk tot vuurkorf omgebouwde vijver) waarin een vuurtje gestookt werd, dus zij had het gewoon HEET.
Het is zo warm dat het gras weer gaat groeien. De narcissen zijn exit met die warmte, maar de madeliefjes staan overal.
Heerlijk gewoon, echt lente!
Je ziet maar, je krijgt het weer dat je verdient!
Heel vriendelijk groeten, Hettie. -
11 April 2008 - 13:00
Paula:
Het gaat zo te lezen best wel goed met jou. Een hele prestatie hoor!!!
Ik was er helemaal op ingesteld om regelmatig wat van je te lezen. Dus ik begon me al zorgen te maken toen er niets te lezen was.
Gelukkig gaat "alles" goed.
Groetjes Paula