Vezelay - Reisverslag uit Vézelay, Frankrijk van Cees Berkelmans - WaarBenJij.nu Vezelay - Reisverslag uit Vézelay, Frankrijk van Cees Berkelmans - WaarBenJij.nu

Vezelay

Door: Cees

Blijf op de hoogte en volg Cees

12 April 2008 | Frankrijk, Vézelay

Na de eerdere ervaringen met de tampon, had ik de laatste dagen last van vleugeltjes. Vezelay trok en niet zo'n klein beetje.
Gisteren om 16:00 uur met het slaan van de klok, liep ik Vezelay binnen. Nou ja liep, het was meer kruipen, de geestelijkheid had het indertijd goed bedacht, eerst bekaf en dan kun je een vraag stellen, nou je laat het wel. Dikke 150 meter omhoog diende je te gaan. Deze jongen pikte het af.
Volgens mijn eigen gegevens zaten er 525 kilometer op, laatste bordje wat ik zag, gaf aan nog 2000 km naar SdC, maar de VVV hier zei. Nog 1666 of 1680 afhankelijk welke variant je pakt. Goed ik tel zelf wel, maar je weet niet meer wat telt, is ook niet meer echt belangrijk.
Volgens sommige mensen gaat de temperatuur 1° naar beneden bij iedere 100 meter stijging, maar bij mij is het anders om. Gisteren de hele dag stijgen en dalen, denk wel twee keer de Alpe d'Huez beklommen.
Bij aankomst kon ik terecht bij nonnen op een zaal. Er sliep één vrouw op de zaal. Ze had de muur en mij om tussen in te liggen. Vanochtend bleek dat ik wel geacht werd op te zouten (was gisteren net lid geworden voor één jaar van deze nonnenvereniging, om te kunnen slapen, word je lekker buitengezet. Maar goed de fransiscanen van Jerusalem (echte die nog slapen op paardendekens en lopen in zwarte togen) hadden nog wel een slaapplek. Of ik morgenvroeg maar wel om 8:00 in de kerk wil zijn, want dan wordt de zegen uitgesproken voor alle vertrekkende pelgrims van die dag. Ze worden ook nog afgeroepen, dus Cornelis Burkelmens in de kathedraal van Vezelay.
Vandaag lekker een beetje de toerist uithangen. Is een dorp nog kleiner dan Casteren, met die baseliek als dominant punt, alle wegen leiden omhoog naar deze kerk, en de helft van de huizen bestaat uit galerietjes. Eerst een uur gezeten bij de restanten van Maria Magdalena. Was kil maar heel diep gevoel van rust komt er over me heen. Daarna naar buiten, schijnt de zon! Kortom, mooi uitzicht en leve het terras. Zie af en toe op de gele viooltjes weer m'n EUH-vlindertje. De dag lopend naar Vezelay heb ik ze niet gezien maar had wel het idee dat ze dicht in de buurt was. De tijd ervoor was het waarschijnlijk te koud. Voelde goed. Nu ik haar zo zie in de zon, ik met de zonnebril en Vin Rouge voor me, kan alleen maar zeggen: Wat is het leven toch mooi om te genieten.
Wat ik daags tevoren heb meegemaakt, is qua beschrijving niet voor kinderoogjes bestemd. Normaal betaal je daar per uur voor. Groot bed, ongelooflijk veel badlakens, zeep en veel rood, bijna alles. Maar als je ergens achter keek, was het vies, vuil en goor. Kortom, één nacht was genoeg, niet geslapen (maar dat kwam meer omdat ik een nacht wilde proberen zonder slaaptabletten)
En Ger, wat de mensen kunnen opsturen zijn brieven, persoonlijke dingen, wat favoriete snoep etc. Mijn lingerie wordt met de dag duurder. Steeds minder stof, meer strings, en steeds meer kleuren. Hij blijft nog wel hangen maar vraag niet hoe en waar aan.

Nou we gaan met de vooruitzichten op één dag regen, best een goede tijd tegemoet, iedereen de hartelijke groeten van de pelgrim

• 12 April 2008 - 16:25

Ger:

Hallo Cees,
    Ik zeg maar "Cees" omdat ik niet kon kiezen tussen pelgrim of levensgenieter, beide mogelijkheden eventueel voorafgegaan door "lijdende". Buurman is gezien de geografische verwijdering al helemaal geen optie.
    Volgens Google Earth bedraagt de afstand tussen Vézelay en Santiago de Compostella 1562 km. Dat zijn wel autokilometers, maar om daar te voet 30% bij te doen zou er op kunnen wijzen, dat je écht hulp nodig hebt.
    Jouw relaas over de nonnen was boeiend, want ik dacht dat in Frankrijk het verschil der seksen wat nadrukkelijker op de kaart stond. Maar het door jou aangegane lidmaatschap bewijst maar weer eens, dat men geen onderscheid kent. Misschien ook omdat de kerk streeft naar een eenvoudiger en minder gescheiden structuur.
    Een andere reden kan de kleur van je lingerie zijn. Ik weet niet wat ik me daarbij moet voorstellen, maar om jou in een paarse string te zien???????????? en ik wil zeker niet weten waar die strings aan blijven hangen. Over niet geschikt voor kinderoogjs gesproken.
    Maar goed, Cees, we weten nu waar wat voor pakjes er verwacht worden. Ik heb een replica van de Hapertse Gaper gemist, maar misschien weegt die ook wel meer dan een halve kilo.
    In de wetenschap, dat de bergen steeds hoger en de dalen steeds dieper worden ben ik benieuwd naar je volgende verslagen.
    Succes,

Jos en Ger

• 12 April 2008 - 16:49

EUH-vlinder-tje:

Hoi pelgrim,

je hoeft me ook niet altijd te zien hoor, om te weten dat ik steeds dicht bij je in de buurt ben, met mijn vleugeltjes in de wind op weg naar steeds zonnig wordende oorden. Ik vergezel je steeds, zowel in goede,maar zeker ook in slechte tijden (lijkt wel een soap). Je moet me alleen wel willen zien natuurlijk.
    Enne... pas als ook de lamp rood blijkt, wordt het oppassen geblazen. Was het de wens der gedachte....of ben je nu ook al aan het hallucineren? Je ziet dingen die er niet zijn.
    Fijn dat je de rust voelt en kunt genieten van de zichtbaar simpele geneugten van het leven.
    Glimlach bij de gedachte van jou op een lekker terrasje in de zon met een lekker wijntje.
    Proost!!!!

• 13 April 2008 - 16:13

Esther Wouters:

heey cees, gaat het een beetje?
    wij (ik en ons smam) denken iedere dag aan jou.ik zal je een keertje een smsje sturen want heb je nummer nu ok in men gsm staan.ik mis je wel.hou je haaks en alles komt goed.dikke kus

• 14 April 2008 - 09:20

Jo K.:

Hoi Cees,
    het amusant te lezen wat je allemaal meemaakt. Als je zo "vrij" door het leven gaat als jij nu doet, blijkt de wereld buiten toch wel anders te verlopen dan je zo kunt vermoeden als je achter je bureau zit.
    Met de nonnen e.d. doet mij herinneren aan mij Oom die procureur was bij de orde van assumptionisten.Dit is een orde van katholieke paters uit Frankrijk. Ik heb met hem toen ik jong was een reis gemaakt langs de kloosters en kerken van de orde.
    geniet!

Groet, Jo K.

• 14 April 2008 - 11:53

Lin:

He papa,

Als je ergens vlak bij een grote plaats bent, wil je mij dan een smsje sturen zodat ik je ook wat kan op sturen?
    Dank je wel,
    Nog heel veel succes,
    Ik hou van je
    dikke kus
    Lin

• 14 April 2008 - 19:04

Frank:

Hoi Cees,

Goed om telkens te lezen (en van Annet te horen) dat het best goed gaat. Natuurlijk zit wel eens even niet mee, maar als ik het zo lees dan lijkt hetgeen wat je meemaakt en de rust die je (zo af en toe) vindt, je goed te doen. Ik kijk uit naar je volgende interessante verhalen. Succes (en extra met die ene regendag)! Groeten,

Frank

• 15 April 2008 - 07:29

Hettie:

Hoi Cees,

Het blijft vreemd, maar wel leuk! Ik hoor je nog zeggen, 'eerst maar eens naar Vezelay zien te komen'. En nou ben je er dus! Van Harte!
    Grappig is ook dat ik van zo'n pelgrimsknooppunt een hele dunk heb. En dan is het Casteren met een basiliek en twee kloosters als ik het goed begrijp.
    Ik had minstens Brugge voor ogen. Wat is nu de volgende mijlpaal, oftewel laatste bladzijde van het volgende boekje.

Het doet mij deugd je te melden dat het ook hier weer regent. En jouw gele viooltjes winnen het van de madelieven.

Groeten, Hettie

PS. EUH-vlindertje? Hebben we wat gemist? Leg effe uit.

• 17 April 2008 - 19:23

Harold (Lanters):

Hee Cees,

Ik vind het geweldig wat je doet en erg leuk om te lezen. Wel enorm balen dat het weer zo tegenzat, maar des te meer geniet je als het droog is en de zon schijnt. Het zou een leuk spreekwoord kunnen opleveren.

Ervaar, geniet, leef en loopse

Harold