En we zakken af
Door: Cees
Blijf op de hoogte en volg Cees
18 April 2008 | Frankrijk, Nevers
Verslag van bijna weer een week vol belevenissen. Zondag vertrek uit Vezelay. Omdat ik toch alle tijd heb, eerst maar even 's morgens naar de mis waarin we zouden worden afgeroepen voor de pelgrimszegen. Schitterend gezang maar geen naam. Na 45 minuten maar vertrokken. Uitgebreid ontbijten met een nederlanse fietspelgrim: Ivo. Rond 10:00 vertrokken. Kom een fransman tegen die hout staat te splijten. Dat wil ik zien want ik ben benieuwd hoe dat er aan toegaat. Na elkaar een tijdje aangekeken te hebben, en mijn fabuleuze zin: "beaucoup de travaille" blijkt het dus een rasechte engelsman te zijn (antwoord "sorry I don't speak french"). Om 12:00 zit deze jongen aan een engels ontbijt. Bacon and eggs. 's Middags nog een lunch met wat fransen en 's avonds de eerste echte regen maar toen zat ik al in de plaats van bestemming. Kon met de mensen mee-eten en dan heb je een zeer tevreden gevoel over zo'n dag. Drie keer uitgenodigd worden voor eten!! 's Nachts aan de slingerschijt geraakt, niet normaal. Niet beroerd voelen maar binnen dertig seconden op het toilet zijn, want anders is het mis. Bleef maar gaan. Halve buis Entorsorbine op, maar dat hielp niet. Volgende ochtend hoefde ik nog maar ieder half uur, dus een exra rustdagje ingeplant, hele dag in bed liggen zweten. Ben wel een paar kilo kwijtgaraakt. Veel rijst, witbrood en bananen naar binnn werken. Einde maandag even een halfuurtje naar buiten, duizelig maar het ging wel. Vrouw des hizes had nog wat frans stopspul gehaald en samen met een extra rol wc papier vertrokken op dinsdag.
Gok op een dorp met VVV. Doet het meestal wel. Helaas VVV is dicht. Ziet Alfonso mij lopen. Heeft een studio over en ik moet maar aangeven wat het me waard is. Zoiets vertrouw je gewoon niet he. Zie me zelf al op de markt in Hapert de eerste de beste buitenlander aanhouden een meenemen, sleutel geven en zeggen "gooi morgenvroeg daar maar binnen". Nu na afloop misschien meer, was al veranderd naar aanleiding van Vrienden op de fiets, maar dit soort vertrouwen doet je iets.
Mijn entorsorbine moest wel aangevuld worden, alleen dat spul kennen ze dus niet in frankrijk hé. Leg dan maar eens uit dat je shit produceerd of eau als ontlasting hebt. Nou na drie soorten medicijnen hebben we iets. En ik ben er vanaf ook na 5 dagen, dus of mijn lijf heeft het opgelost of het franse wonderspul. Zonder doktersrecept krijg je gewoon anti-biotica kuur mee. Kwestie van betalen en wegwezen.
Het weer lijkt ook wel steeds beter te worden. Gisteren aangekomen in Charité sur Loire en vandaag in Nevers. Slaap in het klooster waar Bernadette (ja die van Lourdes!) haar laatste 15 jaar heeft doorgebracht als nonnetje van armoede. Ze ligt hier ook opgebaard. Raar als je een kapel binnenloopt en je loopt zo tegen een glazen kist aan, waar ze in ligt. Dan word je echt stil. Klein dat ze was. Duizenden pelgrims overnachten hier ieder jaar, op weg naar Saint Jac of op weg naar Lourdes. Ze hebben een kleine 100 kamers voor pelgrims, merendeel met twee eenpersoonsbedden. Ben benieuwd, vanavand eet ik mee met de zusters, hoe dat dat gaat.
Ger sinds gisteren ben ik weer aan de wijn, moest even rustig aan doen, maar het hield perfect. In verband met de zwakheid van het lijf, het parkoers vadaag (veel industrie gebied) en de lengte (ruim 35 km) besloten om het voor 4,50 euro op te lossen middels de trein.
Tot zover is iedereen weer bij, einde van het boekje is Montréal du Gers. Eind volgende week weet ik of de poste restante werkt. Annet heeft van de week iets op gestuurd. Als het werkt, geef ik wel wat adressen door, graag mn de Wist-u-datjes van van Huis tot Huis en de uitslagen van het biljarten van BVBK. :-)
Groeten van de alsmaar zoekende pelgrim die steeds meer gaat geloven in de goedheid van mensen en steeds minder vragen voor zichzelf relevant vindt. Juist voor de resterende vragen, zoekt hij naar wegen die kunnen leiden tot antwoorden
20 April 2008 - 16:30
Hettie:
Lieve Cees,
Beetje moeilijk om op afstand in te schatten wat er in je hoofd gebeurt. Ik ben natuurlijk wel nieuwsgierig welke vragen nu niet relevant zijn.
Het is in elk geval goed om te horen, dat er behalve de vele dagelijkse avonturen (die echt leuk klinken!), op het niveau van zoeken naar antwoorden ook wel ontwikkeling is.
Maar het is een feit, de verslagen gaan in hoge mate over de basis zaken des bestaans. Slapen,eten en ......
En in die zin is het echt een avontuur, want je weet natuurlijk niet waar je zult slapen, eten en.....
Ik moet nog zien hoeveel van ons dat avontuur werkelijk aandurven!
Leren leven met onzekerheden....
Groeten en alle goeds, Hettie. -
20 April 2008 - 16:39
Kampioentje:
Deze perswoon leageert eenwalig en is nu een bweetje dwonken van gewuk en de pwalm. Zijjn cwuppie is weer kampijoen geworden. Dat moet je even wete, want je mist wast allen nieuws. Maar gwoed dat je die weddensap ooit gestwopt bent, anders was het nu 26,5 - 3 geweest.
Een roodwitte gwoet. -
20 April 2008 - 16:51
Bas:
Ik heb net nog even de neerslagradar bekeken en hoop dat je binnen bent. Zo niet, dan heb je een ongelooflijk nat pak opgelopen. Hier is het lekker en hebben we de gehele dag buiten vertoeft. Gewerkt en gezeten (in welke verhouding laat ik me niet over uit) in de tuin, maar bij jou is het nat, erg nat. Het wordt wel iets beter de komende dagen, maar erg veel vooruitgang ziet er nog niet in. Alhoewel, veel sneeuw zal er niet meer vallen bij je.
Ik realiseer me dat je nu zo'n 4 weken onderweg bent en dat je zowat alle ongemakken al een keer meegemaakt hebt. Van sneeuw, veel regen, tot pijnlijke voeten en slingerschijt. Je hier doorheen bijten (niet lettelijk natuurlijk) betekent dat je inmiddels een ervaren wandelaar geworden bent en je voor dit examen geslaagd bent. Als het goed is heb je een dagritme opgebouwd en als je daarmee goed kunt leven, kun je dit nog erg lang volhouden. Het is goed om te lezen dat je leuke dingen meemaakt en vooral veel nieuwe ervaringen opdoet. Ben benieuwd wat de dagen je nog zullen brengen.
Ik ben zelf afgelopen maandag op examen geweest voor m'n e achter b. En weet je wat, ik deed het zo goed dat ze me nog een keer terug willen zien. Om uitleg te geven aan anderen denk ik. Ik voel me ontzettend goed hierover.
Zo, we gaan nu aan tafel. Na zo'n warme dag gaat een bordje ma's snert (nee, nee, geen snertma) er wel weer in. Pannenkoeken toe en de buik is weer gevuld.
groetjes Bas. -
20 April 2008 - 16:53
Bas (2):
"Vertoeft"?? Foei, "vertoefd" natuurlijk. -
21 April 2008 - 11:47
Linda:
He Pap,
Gelukkig dat je daar in het verre Frankrijk zit. Gister van Kevin gehoord dat EHV 1 grote puinzooi was doordat die boerenpummels WEER eens kampioenen zijn geworden. Kan ik niet een paar dagen mee lopen? Lekker rust om me heen, lijkt me erg fijn. Mja ga natuurlijk over een paar dagen ook lekker met mama weg, is ook super. Denk veel aan je, en hoop dat je uiteindelijk alles op een rijtje krijgt zodat we het weer gezelli krijge! Nog alle goeds voor de komende maanden.
Je eerste aanwijzing is Fa.
Kusjes Linda